Źródła wiedzy o stylach piwa, piwowarstwie i kulturze piwnej

piątek, 3 lipca 2015

Grodzisz z browaru Nepomucen w Szkaradowie



Dziś Piwo Grodziskie uwarzone przez Nepomucena. 

Zgodnie ze stylem Piwo Grodziskie to piwo górnej fermentacji wywodzące się historycznie z Polski z miasta Grodzisk. Uważane za jedyny oryginalny Polski styl piwa. Aktualnie powraca moda na piwo grodziskie dzięki czemu na rynku znaleźć możemy już kilka browarów warzących ten styl. Grodziskie są piwami o niskim ekstrakcie początkowym, niskoalkoholowe i wysoko nasycone. Podobno nazywane niegdyś polskim szampanem. Co najbardziej charakterystyczne dla tego stylu to dodawanie do zasypu wędzonego drzewem dębowym słodu pszenicznego. Dzięki temu piwo ma delikatny posmak i aromat wędzonki ale zbliżony raczej do zapachu ogniska czy oscypka aniżeli kiełbasy, szynki i boczku. Zdecydowanie mniej intensywna wędzonka niż w Rauchbierach.

Smak i aromat wędzonki odpowiedni. Nie za intensywny a zaznaczony. Piwo mętne, co jest normalne przy zasypie z udziałem pszenicy. Piękna złota barwa. Pełniejsze i bardziej treściwe niż ważone obecnie Piwo Grodziskie z Grodziska. Jedyne do czego można się przyczepić to zdecydowanie zbyt niskie nasycenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz