Źródła wiedzy o stylach piwa, piwowarstwie i kulturze piwnej

piątek, 6 listopada 2015

Porter 22º z Browaru Ciechan

Sezon Porterów się zbliża, zatem po porterze Lwóweckim czas na porter od Ciechana. Aromat przyjemny, intensywny, przede wszystkim palone słody z domieszką kawy. Trochę zbliża się do stouta ale nie ma tak wysokiej paloności, jest za to więcej słodyczy. Nadto, jak w przypadku dwóch ostatnich porterów, pojawia się posmak Marmite. Kto nie poznał tego smarowidła to zachęcam, jest dość wyjątkowe w smaku. Piwo jest pełne, złożone, półsłodkie, kojarzy się kawą zbożową, czy też inaczej kawą "Inką". Alkohol jest bardzo dobrze ukryty, dzięki temu trunek jest pijalny ale zarazem rozgrzewający. Goryczka nie jest tak wysoka jak w porterze z Lwówka ale za to alkohol nie jest tak wyczuwalny. Po lekkim ogrzaniu smakuje przyjemnie czekoladowo, wręcz lekko waniliowo. Wrażenie ogólne bardzo pozytywne, najsmaczniejszy porter jaki piłem dotychczas. Polecam spróbować !
Strona browaru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz