Oto linki do wybranych, łatwo dostępnych, publikacji elektronicznych, dzięki którym można poszerzyć swoją wiedzę o piwie. Zachęcam do lektury, gdyż z własnego doświadczenia wiem, że im dalej w las, tym ciekawiej. Powzięcie choćby kilku nowych informacji na temat danego stylu piwa lub piwowarstwa w ogóle sprawia, że degustacja każdego piwa staje się doznaniem ciekawym, pouczającym i zdecydowanie przyjemniejszym dla zmysłów. Mowa tu oczywiście o dobrych piwach !
O stylach piwa:
- BJCP Beer Style Guidelines - 2015 Edition - kompendium wiedzy o stylach piwa, pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce się dowiedzieć jakie wyróżniono na przestrzeni dziejów style piwa i czym różnią się od siebie, a co najważniejsze, czego należy się spodziewać degustując piwo w danym stylu. W głównej mierze właśnie tym opracowaniem posiłkuję się przy kategoryzowaniu zdegustowanych dotychczas piw.
- BJCP w tłumaczeniu na polski - powyższa publikacja w polskim tłumaczeniu, sporządzona w formie czytelnej i przystępnej tabeli przez społeczność skupioną wokół piwo.org.
- Klasyfikacja Stylów PSPD - klasyfikacja stylów w języku polskim, sporządzona przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Nie jest tak obszerna i drobiazgowa jak klasyfikacja BJCP zamieszczona powyżej, ale ma to swoje plusy.
- Ale a Lager - różnice pomiędzy tymi dwiema, zasadniczymi rodzinami piwa oraz trochę o kulturze spożywania piwa na Wyspach Brytyjskich, kolejny ciekawy tekst Rafała Kowalczyka
- Portery - ogromna baza wiedzy, zwłaszcza historii, o Porterach Bałtyckich, Brown Porterach oraz o Robust Porterach, zatem o porterach w ogóle.
- Porter Bałtycki, o genezie stylu i warzeniu piwa - artykuł Rafała Kowalczyka o porterze bałtyckim i nie tylko bałtyckim.
- Grodziskie, projekt "Grodziskie Redivivus" - niesamowity projekt piwowarów domowych, którzy odtworzyli i opisali jedyny oficjalnie uznawany na świecie za polski, styl piwa - Piwo Grodziskie.
- Grodziskie - do kompletu dla powyższego opracowania, bardzo ciekawy i wciągający film z degustacji oryginalnego, 23-letniego, Piwa Grodziskiego przez Tomka Kopyrę.
- Koźlak (Bock) - w tej publikacji Rafał Kowalczyk przybliża nam historię Koźlaka, opisuje szczegółowo styl oraz wyjaśnia różnice pomiędzy kilkoma odmianami koźlaków,
- Marcowe - Rafał Kowalczyk, jak zwykle ciekawie, zapoznaje nas z historią piwa Marcowego, genezą nazwy i opisem stylu.
- Miodowe - w tym artykule Rafał Kowalczyk przybliża nam piwa miodowe, trochę ciepłych słów o miodzie oraz o procesie warzenia piw miodowych.
- Saison - trochę historii o tym belgijskim stylu piwa, nadto zaoferowane nam przez Rafała Kowalczyka propozycje kulinarne, które jego zdaniem mogłyby się z tym stylem dobrze komponować. Na głodnego nie czytaj !
- Weissbier - kolejny bardzo obszerny artykuł Rafała Kowalczyka, w którym przybliża historię chyba najbardziej rozpoznawalnego niemieckiego stylu piwa, opisuje jego cechy charakterystyczne oraz metodę warzenia.
Sensoryka:
- Jak odczuwamy smak i zapach ? - obszerny artykuł Pawła Leszczyńskiego o tym czy jest zmysł smaku i węchu, jakie aromaty pojawiają się w piwie, jak je klasyfikować i jak rozpoznawać.
- Opis cech sensorycznych piwa - bardzo szczegółowy opis cech sensorycznych piwa sporządzony przez Dorotę Chrapek oraz Pawła Leszczyńskiego, coś dla zaawansowanych sensoryków, którzy chcieliby wiedzieć wszystko na temat tego, co można wyczuć w piwie.
- Najbardziej obszerny i profesjonalny opis cech sensorycznych w piwie - sporządzony przez Thomasa Barnes'a w wersji angielskiej, niezwykle szczegółowy opis aromatów, w tym wad, które mogą pojawić się w piwie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz